Kroon- en brugwerk
Fidentist behandeling

Kroon- en brugwerk

In sommige gevallen kan het nodig zijn om tanden of kiezen te voorzien van een kroon. Dit kan voor esthetische redenen maar ook om de tand of kies te versterken. Door middel van een brug kunt u een missende tand of kies opvullen.

Een tandheelkundige kroon

Wanneer je een verzwakte, beschadigde, verkleurde of gebroken tand of kies hebt, kan een kroon een mooie oplossing voor je zijn.

Een kroon is een vaste vervanging van het zichtbare gedeelte van een tand of kies. De kroon heeft de kleur en vorm van een natuurlijke tand. Wanneer je een tand of kies mist of als zowel jouw tand als tandwortel beschadigd zijn, is er de mogelijkheid eerst een implantaat te plaatsen waarop de kroon kan worden bevestigd.

  • Eerste stap: nadat de tand of kies -onder plaatselijke verdoving- door onze tandarts iets is bijgeslepen, wordt er een scan van de tand gemaakt. Op basis hiervan maakt een tandtechnisch laboratorium een passende kroon.
  • Tweede stap: de kroon wordt als een kapje over je tand of kies geplaatst.
Ik voel me altijd in goede handen bij Fidentist tandartsen

We verwelkomen u graag als nieuwe patiënt

Schrijf je in

Een tandheelkundige brug

Wanneer je één of meerdere tanden mist, is een tandheelkundige brug een mooie oplossing voor jou. Een brug bestaat uit een vaste combinatie van drie of meer tanden die aan elkaar zijn verbonden. Deze brug wordt geplaatst op het gedeelte waar jouw tanden ontbreken en wordt aan beide zijden bevestigd aan bestaande tanden. Omdat deze aangrenzende tanden dienen als steunpilaren voor de brug, is er een aanpassing nodig in de vorm van twee kronen. Net zoals bij kronen, wordt ook een brug op maat gemaakt in de juiste kleur en vormt het een vaste vervanging. Hierdoor vormt de brug één geheel met de rest van jouw gebit.

Levensduur van kroon- en brugwerk

Tandheelkundige kronen en bruggen kunnen in principe 5 tot 10 jaar meegaan, maar jij hebt invloed op hun levensduur. Als de aangrenzende tanden of het kaakbot zijn aangetast door tandbederf of parodontitis, verliest een brug zijn ondersteuning. Door een goede mondhygiëne te handhaven en regelmatig de tandarts te bezoeken, kun je de levensduur van jouw kronen en bruggen verlengen.